Hillotolppien luvattu hyvinvointialue

Kuten kaikki hyvin tiedämme – niinhän siinä kävi, että tietyt puolueet saivat pitkäaikaisen tahtonsa läpi ja tammikuussa käydään aluevaaleja 21 hyvinvointialueella. Tällä tavalla saadaan jälleen roppakaupalla uusia luottamustehtäviä ja kokouspalkkioita jakoon. Itselläni ei ole mitään itse sote-uudistusta vastaan, mutta se olisi ehdottomasti pitänyt rakentaa olemassa olevien viiden erityisvastuualueen pohjalle. Näin olisi voitu hyödyntää jo olemassa olevia hallintorakenteita – puhumattakaan siitä säästöpotentiaalista, joka hukataan 16 “ylimääräisen” alueen virkamies- ja luottamushenkilöhallintoon.


No, edellinen kappale on historiaa ja maahan kaatunutta maitoa on turha enää itkeä. Nykyisellä hallituksella on kansan enemmistön tuki ja se on tällaisen järjestelmän päättänyt. Pahin älyttömyys on kuitenkin vielä edessä. Suunnitteilla on nimittäin hyvinvointialueiden valtuustoryhmille maksettava ylimääräinen puoluetuki. Valmistelutietojen mukaan se olisi todennäköisesti suuruusluokaltaan 5000 – 8000 euroa per valtuutettu. Vaaleissa valitaan 1379 aluevaltuutettua, jolloin kokonaissummaksi muodostuu 7 – 11 miljoonaa euroa.

Kyllä. Aivan oikein. Nykyisen 35,5 miljoonan euron puoluetukeen ollaan tuosta vain tekemässä rapsakka 20-30% korotus. Käsi pystyyn jokainen, joka oli tästä tietoinen. Minä en ainakaan ollut. En, ennen kuin Hämeen Sanomat asiasta kirjoitti. “Myös Kanta-Hämeessä puolueet aikovat esittää, että aluevaltuuston valtuustoryhmille maksettaisiin ryhmärahaa. Muutosjohtaja Jukka Lindbergin mukaan ryhmärahasta tulisi noin 280 000 euron kulu.” (HäSa 13.12.)

Huhheijaa. Kokouskuluihin Kanta-Hämeen hyvinvointialueella on budjetoitu 300 000 euroa ja se aiotaan tuplata tuosta vain. Henkilökohtaisella tasolla en voi mitenkään kannattaa moista rahankäyttöä ja onneksi Liike Nyt on myös puolueena kyseistä ehdotusta vastaan. Ei tarvitse heti tässä alkumetreillä tehdä irtiottoa muusta ryhmästä. ?


Tämä valtuustoryhmille maksettava tuki on asia, jonka lopullisesti päättää jokaisen hyvinvointialueen valtuusto. Sen läpimenoon voi siis äänestämällä vaikuttaa. On toki selvää, että sen kaataminen ei tule olemaan helppoa, jos (ja kun) Liike Nyt on ainoa ryhmä, joka sitä kategorisesti vastustaa. Mutta saamalla minut – tai edes joitakin Liike Nytin edustajia – aluevaltuustoon, voi varmistaa, että asia nostetaan esiin ja sen järjellisyydestä keskustellaan.

Mielestäni kannattaa miettiä myös laajempaa kokonaisuutta. Jos tällainen 300 000 euron ylimääräinen ”kaverille kanssa” -menoerä ollaan valmiita hyväksymään noin vain kaikessa hiljaisuudessa, niin kuinka vastuullista taloudenpitoa on lupa odottaa muilla sektoreilla?