Tällainen vaalivuoden budjetti tällä kertaa

Hattulan talousarvioesitys vuodelle 2021 on käynyt läpi hallituskäsittelyn ja valtuusto on vuorossa ensi viikolla. Näin talouden tasapainottamistoimikunnassa istuvana hieraisin kyllä pari kertaa silmiä lukiessani aiheesta kirjoitettuja uutisia (esimerkiksi täällä ja täällä).

Minä olin (ja olen edelleen) siinä uskossa, että kuntatalouden tulevaisuusnäkymät ovat hyvin haasteellisia. Oletan, että meilläkin joudutaan jatkossa kiristämään vyötä ja pitämään rahapussin nyörejä tiukalla. Nyt kuitenkin suunnittelukaudelle tarjotaan toteutettavaksi niin liikenneympyrää kuin Lepaan pyörätietä. Molemmat hankeet ovat olleet keskusteluissa jo vuosikausia, mutta nyt – tulevaisuusnäkymien rajusti heiketessä – niitä lähdetään sitten toteuttamaan?

Lähtökohtaisesti en tietenkään vastusta kumpaakaan hanketta, mutta on absurdia, että samaan aikaan kouluhanketta porrastetaan ja tehostettua palveluasumista harkitaan hankittavaksi leasing-rahoituksella. Peruspalveluiden suoraviivaiseen toteuttamiseen ei siis ole rahaa, mutta toisella kädellä ollaan kyllä valmistelemassa ELY:n toimialueeseen kuuluvaa miljoonaprojektia. Uskokoon ken tahtoo.

Itselleni edellä mainitut esitykset näyttäytyvät todella pahana vaalipopulismina. Luvataan yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista, jotta ihmiset muistavat äänestää ensi keväänä jatkokaudelle. Sitten ensi syksynä punakynä viuhuu ja molemmat hankkeet mystisesti katoavat heikkojen talousnäkymien vuoksi. Tämä on juuri sitä toimintaa, jonka seurauksena ihmisten luottamus politiikkaan ja poliitikkoihin rapautuu.

 

Lisää äänten kalastelua löytyy talousarvion hulevesiä koskevasta osiosta. “Budjetissa on varauduttu siihen, että vuonna 2021 ei hulevesimaksuja peritä.” Okei? Näennäisestihän tämä esitys tuntuu mukavalta jokaisesta kiinteistönomistajasta ja jälleen kerran nostaa nykyisten päättäjien osakkeita kevään mielikuvataistelussa. Mutta mietitäänpä asiaa hetki hieman tarkemmin.

Hattulan kunta ja sitä kautta veronmaksajat maksavat joka tapauksessa vuosittain vajaan 90 000 euroa HS-vedelle, kerätään maksua erikseen asukkailta tai ei. Minä olen keskiverto hattulalainen veronmaksaja ja omakotitalon omistaja. Henkilökohtaisella tasolla esitetty muutos ei minua juurikaan kosketa. Meidän taloutemme maksaa hulevesimaksua muutaman kympin – jyvitetään se sitten kiinteistökohtaisesti tai verotuksen kautta.

Pidän kuitenkin tässä(kin) asiassa aiheuttamisperiaatetta ylivoimaisesti oikeudenmukaisimpana toimintatapana. Poistamalla hulevesimaksu ajaudutaan nimittäin tilanteeseen, jossa jokainen hattulalainen veronmaksaja maksaa hulevesistä, omistaa kiinteistöä tai ei. Tästä syystä tämä on täysin käsittämätön esitys. Sen olisin voinut vielä ehkä pitkin hampain hyväksyä, että vastaava summa kerättäisiin kiinteistöveroja korottamalla (joka sekin olisi ollut epäreilua haja-asutusalueiden asukkaita kohtaan), mutta että jokainen vuokra-asujakin laitetaan maksamaan hulevesistä – uskomatonta.

Esitetty hulevesimaksun poistaminen on suoraa tulonsiirtoa pienituloisilta kuntalaisilta yrityksille ja isojen kiinteistöjen omistajille. Meillä on jo aiemmin tultu asiassa yrittäjiä vastaan ja asetettu 500 euron katto hulevesimaksun suuruudelle. Mielestäni se oli hyvä ja samalla täysin riittävä kädenojennus yritysmyönteisyyden suuntaan. En mitenkään voi ymmärtää, että tällaista maksun poistoa kehdataan edes esittää. Mutta kuten todettua – vaalivuosi ja yrittäjien äänet ovat joillekin tärkeitä.

 

Jossain määrin edellisten kanssa samaan kategoriaan kuuluvat myös budjettiesityksessä olevat talouden tasapainottamistoimenpiteet. Kaikki kipeimmät vaihtoehdot on tietoisesti jätetty kokonaan pois, jotta niistä ei tarvitse keskustella näin vaalien alla. Tilalle on nostettu käsien heiluttelua mm. “uusien toimintatapojen” muodossa. Teen myöhemmin erillisen blogikirjoituksen tasapainottamistoimenpiteisiin liittyen, joten en pureudu niihin sen svyemmin tässä yhteydessä.

Pointtini lienee joka tapauksessa tullut selväksi. Minä en hyväksy tällaista mielikuvapelleilyä enkä missään tapauksessa aio lähteä siihen mukaan. Asioista pitää puhua suoraan kuntalaisille – myös vaalien alla.

 

 

2 ajatusta aiheesta “Tällainen vaalivuoden budjetti tällä kertaa”

  1. Vaalilupailuja tai ei. Uskon vahvasti, että jos kunnanjohtajan pallilla leikkivää tyyppiä ei olisi ja tekninen yksikkö olisi entisellään, niin ympyrät ja pyörätiet ei todellakaan olisi budjetissa.

    1. Niin, on tosiaan hyvin vaikea sanoa kuka/ketkä ovat myötävaikuttaneet siihen, että kyseiset hankkeet on nostettu talousarvioon. Tekninen toimi tuskin niitä on kuitenkaan esittänyt – siitä olen täysin samaa mieltä.

      Luottamushenkilöt joka tapauksessa toimivat lopullisina kirstunvartijoina. Nyt siis valtuutetuilta kysytään haluavatko he olla ”kivoja” vai ”vastuullisia” päättäjiä.

Kommentointi on suljettu.