Kanta-Hämeen hyvinvointialue #94 – tulos vai ulos?

Perinteitä kunnioittaen myös näiden aluevaalien kohdalla täytyy yrittää raapia kasaan jonkinlainen tulosennuste. Jos ennakointi oli hankalaa jo kesällä kuntavaalien yhteydessä, niin nyt se on sitten überhankalaa. Muuttuvia palikoita on enemmän kuin laki sallii ja matematiikan opettaja osaa laskea. Mutta siitä huolimatta – yritetään.


Hattulan osalta jonkinlaisena lähtökohtana voinee pitää kesän kuntavaalitulostani (114 ääntä). Toki ymmärrän myös sen, että siirtyminen täydellisestä sitoutumattomuudesta puolueen listalle voi häiritä joitakin ihmisiä. Uskon ja toivon, että suurin osa kuitenkin ymmärtää siirron välttämättömyyden ja tiedostaa sen, että kaikesta huolimatta minä olen edelleen minä. Omien suorien kuntavaaliäänestäjieni lisäksi pidän mahdollisena, että myös osa Huomisen Hattulan muiden ehdokkaiden (yhteensä 179 ääntä) tukijoukoista siirtyy näissä vaaleissa minun taakseni. Kuinka paljon tällaisia siirtoääniä sitten tulee – vaikea sanoa. Toivottavasti mahdollisimman paljon. Jos ja kun jotain pitää veikata, niin suhtaudun positiivisen toiveikkaasti siihen, että Hattulan sisältä olisi mahdollista kerätä ääniä parisen sataa kappaletta.

Hämeenlinnan puolella minulla on jonkin verran työ- ja muita kavereita, joista muutamat ovat ihan suoraan kertoneet äänestävänsä minua. “Varmoista” äänistä nyt ei vielä suurta pottia kerry, mutta seutukunnallisesti olen ollut sen verran esillä viimeisten viiden vuoden aikana, että suhtaudun jokseenkin luottavaisesti myös Hämeenlinnan äänimäärään. Toivon mukaan Liike Nyt kerää kaupungissa tukevan kokonaiskannatuksen ja sitä kautta yhteensä 500-800 ääntä. Minun osuuteni tuosta potista voisi olla joitakin kymmeniä ääniä, parhaassa tapauksessa ehkä jopa lähemmäs sata?

Hattula-Hämeenlinna -akselin ulkopuolelta en voi odottaa saavani merkittävästi ääniä. Esimerkiksi Riihimäen seudulla Liike Nytillä on hyviä paikallisia ehdokkaita, jotka varmasti keräävät suurimman osan seutukunnan äänistä. Sama koskee myös Forssan ympäristöä. Jos nyt esimerkiksi yhteensä 30-50 ääntä tulee minulle muista seutukunnista, niin siihenkin pitää olla jo todella tyytyväinen.


Edellisten kappaleiden summien yhteenlasku tuottaa tulokseksi kokonaisarvion 300-350 ääntä. Voi olla, että olen täysin metsässä arvioni kanssa, mutta tässä kohtaa joudun nyt menemään sillä. Tämänhetkisillä pohjatiedoilla se kuulostaa omaan korvaani ihan realistiselta ja järkiperäiseltä arviolta.

Mihin 300-350 ääntä sitten riittää? On todennäköistä, että näissä aluevaaleissa Kanta-Hämeen osalta annetaan n. 60 000 – 65 000 ääntä. Jos Liike Nyt kerää tuosta äänisaaliista “minimituloksen” 2%, se tarkoittaa 1200-1300 ääntä. Mikäli onnistuisin todella keräämään 25% koko listan äänistä, olisin todennäköisesti aika vahvoilla ykkösnimeksi ja sitä kautta ainoalle valtuustopaikalle.

Henkilökohtaisesti kuitenkin uskon, että Liikkeellä on mahdollisuus saavuttaa pykälää (tai kahta) parempi tulos tällä alueella. Accuscore ennusti juuri 2,2%, mutta toivon mukaan sekin on vielä hieman alakanttiin. Ainakin omat henkilökohtaiset kohtaamiseni ihmisten kanssa ovat olleet erittäin positiivisia ja rohkaisevia. 3% ääniosuus tulee vaatimaan puolueelta noin 1900 ja 4% 2500 ääntä. Myös näissä spekulaatioissa 300-350 ääntä riittänee sisäisessä hierarkiassa korkealle, mutta ei välttämättä enää ykköspaikalle. Jonkin verran yli 3% kannatuksella pitäisi kuitenkin saavuttaa kaksi valtuustopaikkaa, joten sitä kautta mahdollisuudet tuplaantuvat ja läpimeno on edelleen täysin realistinen.


Summa summarum, mikäli onnistun keräämään 300-350 äänestäjää taakseni, valtuustopaikka on kaikissa skenaarioissa realismia. Se, onnistunko tavoitteessa onkin sitten kokonaan toinen asia. Joka tapauksessa on varmaa, että vielä nyt varsinaisena vaalipäivänäkin tarvitsen paljon ääniä. Todennäköisesti vasta noin puolet äänistä on annettu. Jos siis sinulla on vielä äänioikeutesi näissä vaaleissa käyttämättä ja haluat tukea ideologiavapaata politiikkaa ja varmistaa sen, että kaikista epäkohdista puhutaan avoimesti ääneen, niin harkitse ainakin numeroa 94.

Maailmaa muutetaan yksi ääni kerrallaan. Muista äänestää! ?

.