Uusi valtuustokausi lähestyy

Hattulan luottamushenkilöorganisaation nimilistat alkavat olemaan nuijankopautusta vaille valmiita ja “painavimpien salkkujen” osalta niitä on esitetty jo myös julkisesti (mm. täällä). Valtaosa hattulalaisista – itseni mukaan luettuna – on varmasti tyytyväinen siihen, että kunnanhallituksen johtoon nousee kokoomuksen sitoutumaton ehdokas Ellen Rydbeck. Muutosta ja tuoreita näkemyksiä on kaivattu ja nyt sitä saadaan ainakin tällä sektorilla. Nuori, politiikan ulkopuolelta tuleva nainen on kaikella tapaa täysi vastakohta nykyiselle hallituksen puheenjohtajalle.

Henkilökohtaisella tasolla en ole missään vaiheessa kuulunut nykyisen johdon pahimpien kriitikoiden joukkoon vaan olen antanut tukeni suurimmalle osalle päätöksiä. Sinällään en siis kaipaa mitään massiivista “linjamuutosta”. Varsinkin valtuustokauden loppupuolella toimintatavat ovat kuitenkin aiheuttaneet vahvaa polarisaatiota ja vastakkainasettelua niin valtuutettujen kuin kuntalaisten keskuudessa. Tämä on asia, jossa itse toivon kehitystä – enemmän avoimuutta ja yhteistyötä sekä erilaisten mielipiteiden kuuntelemista (tai ainakin “sietämistä”). ?


Helppoa ja ruusuilla reunustettua polkua en kuitenkaan lähde uudelle johtohahmolle suoralta kädeltä lupaamaan. Itse nousin neljä vuotta sitten valtuustoon ja hallituksen jäseneksi hyvin samanlaisista lähtökohdista, ison äänimäärän keränneenä, tuoreena kasvona politiikan ulkopuolelta. Kaikki eivät ainakaan tuolloin katsoneet hyvällä vanhojen valtarakenteiden ja toimintamallien ravistelua. Omalla kohdallani myös “uskottavuuden” rakentaminen vei oman aikansa.

En silti missään tapauksessa halua maalata piruja seinille. Tilanne on uusi, valtuusto on uusi. Lisäksi itselläni vaikeuksia saattoi syntyä myös sen vuoksi, että omaan tunnetusti vahvoja mielipiteitä enkä pelännyt esittää niitä ääneen edes kokemattomana keltanokkana. 😀

Anyway, toivon joka tapauksessa, että Ellen uskaltaa rohkeasti uudistaa toimintatapoja itsensä näköisiksi – ja että hänet sekä hänen toimintakulttuurinsa otetaan avoimin mielin vastaan. Suuren enemmistön tuki on saavutettava, jotta asioita saadaan vietyä sujuvasti eteenpäin.


Joku on saattanut ihmetellä sitä, että minun nimeäni ei löydy tulevan hallituksen jäsenlistalta. Olinhan kuitenkin HH:n listan ääniharava ja koko kunnan tasollakin kärkikymmenikössä. Selitys on yksinkertainen – haluan kunnioittaa äänestäjien tahtoa. Oma äänimääräni laski ja ryhmämme toisen valtuutetun (=Mirka S.) tulos puolestaan parani. Vaikka olinkin vielä parikymmentä ääntä edellä tilastossa, niin mielestäni kyseessä on selkeä indikaattori siitä, että Mirkan mielipiteiden painoarvoa tulee lisätä. Näin ollen jo ennen neuvottelujen alkua oli täysin selvää, että jos HH pääsee hallituksen pöydän ääreen koko neljän vuoden ajaksi, vastuu tullaan jakamaan meidän ryhmässämme 2+2.

Mikäli hallituspaikka olisi irronnut koko valtuustokauden ajaksi, olisin toki ottanut siitä puolet itselleni. Nyt kuitenkin neuvottelujen tuloksena HH:lla on äänivaltainen hallituksen jäsen vain puolet kaudesta eli kaksi vuotta ja toisen puolikkaan ajan ryhmämme pitää hallussaan valtuuston kolmatta varapuheenjohtajuutta. Varapj:llä on puhe- ja läsnäolo-oikeus hallituksen kokouksissa, mutta hän ei osallistu varsinaiseen päätöksentekoon.

Tässä järjestelyssä minun roolikseni tuli nimenomaan tuo varapj:n pesti. Miksi näin? Itselleni hallituksen jäsenyys ei ole mikään kynnyskysymys ja itseisarvo, tärkeintä on päästä omalla vuorollaan mukaan hallituksen keskusteluihin kertomaan omat mielipiteensä. Lisäksi toinen valtuutettumme osoitti selkeää kiinnostusta hallituksen jäsenyyttä kohtaan – ja lopullisesti homman sinetöivät ne surullisen kuuluisat sukupuolikiintiöt. 🙂

Näillä siis mennään ja olen järjestelyyn sataprosenttisen tyytyväinen. Toimin ensimmäiset kaksi vuotta valtuuston kolmantena varapuheenjohtajana ja osallistun täysillä hallitustyöskentelyyn. Jälkimmäiset kaksi vuotta olen ryhmämme hallitusedustajan varajäsen, jolloin pysyn joka tapauksessa kartalla hallituksen tapahtumista ja tuuraan varsinaista jäsentä esteen sattuessa.


Lautakuntajäsenyyksiä ei ole puheenjohtajia lukuunottamatta vielä julkistettu, mutta omalta kohdaltani voin todeta, että kunnan sisällä minulla ei sellaisia ole. Tulen kuitenkin edustamaan kuntaamme Hämeenlinnan kaupunkirakennelautakunnassa. Hattulalla ja Hämeenlinnalla on mm. yhteinen ympäristöviranomainen, jonka johdosta meillä on edustus kyseisen toimielimen kokouksissa “ylikunnallisten” pykälien osalta. Mielestäni on erittäin kiinnostavaa päästä näkemään lautakuntatason toimintaa myös Hämeenlinnan puolelta. ?


Summa summarum – kokonaisuutena on pakko todeta, että odotan suurella mielenkiinnolla tätä muutaman viikon päästä alkavaa valtuustokautta. Neljän vuoden jälkeen sitä tuntee jo itsensä jonkinlaiseksi “konkariksi” eikä itse työskentelyssä ole odotettavissa mitään uutta. Suurin mielenkiinto kohdistuukin siihen miten valtuusto- ja hallitustyöskentely lähtevät käyntiin tällä uudella kokoonpanolla.

Toivotaan parasta!