Valtuustokauden avaus

Uusi valtuustokausi pyörähti Hattulassa käyntiin viime maanantaina ja ensiaskeleet oikeana poliitikkona on siis otettu. 🙂

Ensimmäisessä kokouksessa päällimmäisenä asiana olivat luonnollisesti toimielinten henkilövalinnat. Niissä ei mitään mullistavaa nähty, koska kaikki puolueet olivat allekirjoittaneet yhteisen sopimuksen aiemmin keväällä pidettyjen neuvotteluiden pohjalta. Oma paikkani on seuraavat kaksi vuotta päätöksenteon ytimessä eli kunnanhallituksessa ja sen lisäksi toimin rakennuslautakunnassa koko nelivuotiskauden ajan. Kiitos kunnanhallitukseen pääsystä kuuluu luonnollisesti ensisijaisesti äänestäjille. Vihreiden kokonaiskannatus vaaleissa oli sellainen, että yksi hallituspaikka puolueelle oli käytännössä selviö. Tai no – niinhän sitä olisi voinut luulla. Totuus on kuitenkin tarua ihmeellisempi jälleen kerran. Sanonta “röyhkeydellä ei ole rajoja”, näyttää pitävän kutinsa ainakin mitä politiikkaan tulee, sillä myös hallituspaikkamme olemassaolo ehdittiin kyseenalaistaa kevään neuvotteluissa. Siihen ja muihin neuvotteluissa tapahtuneisiin rimanalituksiin tulen kuitenkin palaamaan joskus myöhemmin. Nyt pääosassa ovat tärkeämmät asiat. Sellaiset, joihin voi vielä vaikuttaa.

Valtuuston asialistalle osui heti kauden aluksi kohtuullisen mittava hanke eli 400 000 euroa maksava katuvaloprojekti. Tarkoituksena olisi vaihtaa 1300 valaisinta LED-tyyppisiksi. Projektin taustoja ei avattu kokouksessa millään tavalla vaan esityslistalla oli ainoastaan tarjouspyyntöjen tulokset ja kunnanhallituksen päätösesitys. Näin ollen kävikin niin, että parin hankkeen tarpeellisuutta “epäilevän” puheenvuoron jälkeen asia päätettiin palauttaa uuden kunnanhallituksen käsiteltäväksi äänin 30-4. Itse äänestin palauttamisen puolesta lähinnä siitä syystä, että mielestäni päätöksiä ei pitäisi koskaan tehdä vajavaisen tiedon varassa. Tekninen johtaja on ymmärtääkseni esitellyt asian kunnanhallitukselle, mutta jos päätökselle tarvittiin (tai haluttiin) valtuuston siunaus, niin mielestäni se olisi pitänyt alustaa kunnolla myös valtuutetuille.
Itse projektiin suhtaudun täysin neutraalisti. Hankkeen siirtämistä hamaan tulevaisuuteen hankaloittaa se, että valmistelussa on käytetty konsulttia, jonka palkkio lankeaa joka tapauksessa maksettavaksi. Lisäksi on mahdollista, että urakan peruuntumisen myötä myös urakoitsijalle joudutaan maksamaan jonkinlainen “sakkomaksu”. Sen olemassaolo (ja suuruus) selvinnee kuitenkin vasta kun hanke on uudelleen kunnanhallituksen pöydällä. Projektin siirtämisestä voisi mahdollisesti tulla säästöjä LED-teknologian jatkuvan kehittymisen myötä, mutta nekin säästöt uppoavat helposti tällaisiin ”turhiin” kuluihin. Ja se jos mikä saa minut näkemään punaista. Osa sektoreista tekee säästöjä periaatteella satanen sieltä ja toinen täältä ja samaan aikaan toisella kädellä hukataan (kymmeniä?) tuhansia euroja tyhjyyteen. Ajatuskin iljettää. Toivon siis syvästi, että tätä kokoluokkaa olevat projektit on harkittu loppuun asti jo ennen konsultin hankkimista ja esimerkiksi tarvittavat kannattavuuslaskelmat on tehty ajallaan. Silloin tarjouspyyntövaiheessa ei tarvitse enää jossitella, vaan tehtäväksi jää ainoastaan käynnistysnappulan painaminen.

Ensimmäisen valtuustokokouksen ylivoimaisesti positiivisin yllätys tapahtui “muut asiat”-osiossa. Konkarivaltuutettu Ventola teki aloitteen valtuuston kokousten lähettämisestä suorana verkossa. Toteutuessaan se olisi omiaan lisäämään juuri sitä avoimuutta kuntalaisia kohtaan, jota olen itsekin päätöksenteossa peräänkuuluttanut. Hauskan asiasta tekee se, että olin valmistautunut tuomaan lähes täsmälleen saman esityksen seuraavaan valtuustoon. 😀 No, hyvä näin. Nyt voin säästää nekin paukut muihin asioihin. 🙂
Sen verran haluan kuitenkin vielä pohjustaa tätä asiaa, että Suomessa on tosiaan jo nyt lukuisia kuntia, joissa kokouksia voi seurata suorana lähetyksenä kotisohvalta käsin. Itse en välttämättä loikkaisi Hattulan kohdalla suoraa päätä livelähetyksiin, vaan ensimmäinen askel voisi olla kokousten taltiointi ja laittaminen suuren yleisön saataville jälkilähetysten muodossa. Sellaista menetelmää käytetään jo laajalti ympäri Suomea. Suorana lähettäminen vaatii paitsi parempaa tekniikkaa niin myös ihmisen (tai jopa useampia), joka lähetystä ohjaa / valvoo. Toki tällaisissa palveluissa voitaisiin hyödyntää ja työllistää esimerkiksi kuntamme nuoria, mutta itse lähtisin joka tapauksessa hieman varovaisemmin liikkeelle. Ettei vaan haukata jälleen kerran liian suurta kakunpalaa heti ensi istumalta. 🙂 Niin tai näin, toivon suuresti, että idea saa tuulta siipiensä alle. Kenties jo tämän vuoden aikana nähdään se tilanne, että kuntalaiset eivät ole enää pelkästään pöytäkirjan varassa vaan he voivat seurata myös valtuustossa käytettyjä puheenvuoroja kotona tietokoneen ääressä?