Kesälukemista

Olen kirjoittanut blogiini kolmen ja puolen vuoden aikana yhteensä 140 kirjoitusta. Merkittävä osa niistä on ollut ajankohtaiskatsauksia tai muulla tavalla aikasidonnaisia tekstejä. Eivät kuitenkaan kaikki. Kokosin tähän postaukseen vuosilta 2017-2019 joukon kirjoituksia, jotka ovat joko yhä edelleen ajankohtaisia tai muuten vain mukavaa ja kevyttä kesälukemista. Tämä ei ole siis varsinaisesti mikään top-listaus, mutta jonkinlainen historiakatsaus joka tapauksessa. Harva blogin seuraajista on kuitenkaan lukenut ihan jokaista tekstiäni. Ja vaikka olisikin, niin monet kirjoitukset tuntuvat ihan uusilta näin parin vuoden tauon jälkeen. Tässä siis ajanvietettä mahdollisten sadepäivien ratoksi. 🙂

 

1. Lepaan pyörätie on jälleen kerran kuntalaisten huulilla (kuntalaisaloite asiasta löytyy täältä). Kyseinen aihe nousee keskusteluun tasaisin väliajoin – vähintään kerran vuodessa. Kevyen liikenteen väylän toteutusmahdollisuuksia käsittelevä kirjoitukseni on jo kolmen vuoden takaa, mutta ikävä kyllä perustilanne ei ole merkittävästi muuttunut. Joka tapauksessa on erittäin positiivista ja tervetullutta kuntalaisaktivismia, että asiasta on laitettu jalkeille ihan virallinen aloite. Kaikki kivet kannattaa kääntää jos ja kun tarkoituksena on vaikuttaa ELY:n päätöksentekoon. ?

Lepaan pyörätie – to be or not to be?

 

2. Joskus asioita kannattaa katsoa laatikon ulkopuolelta. Seison yhä edelleen jo ennen vuoden 2017 kuntavaaleja kirjoittamani tekstin takana – olisin heti valmis miettimään kirjaston käyttömaksun tapaisia radikaalilta kuulostavia uudistuksia (jos laki vain sen sallisi). Asioita on yksinkertaisesti pakko tehdä tulevaisuudessa eri tavalla.

Kirjaston käyttömaksu – uhka vai mahdollisuus?

 

3. Paljon olen Hattulaa vuosien varrella kritisoinut, mutta on kunnassamme myös lukuisia hyviäkin asioita. ? Ensimmäinen kirjoitus on ihan puhdasta ylistystä – toisessa on vähän kriittisempi ote ja se pohjautuu siihen erinomaisen hyvään mitä meillä on joskus ollut (=nuorten syrjäytymisen ehkäisy). Pahoin kyllä pelkään että tilanne tällä sektorilla ei ole enää ihan yhtä hyvällä mallilla kuin 2017.

Hattulan parhaita puolia

Hattula 2020 (osa 2)

 

4. Otetaan tähän kohtaan välikevennykseksi iltasatu. Totuus on joskus tarua ihmeellisempää – ainakin Hattulassa. 😀

Olipa kerran…

 

5. Niin, kuka minä oikeastaan olen? Aika moni tietää ja tuntee minut matemaattisten aineiden opettajana, mutta entä poliitikkona? Näissä kahdessa kirjoituksessa avataan tarkemmin sitä puolta.

Kuka minä olen? – Poliitikon ominaisuudet

Kuka minä olen? – Arvot ja poliittiset linjaukset

 

6. Sananvapaus on perusoikeus. Minua ja minun poliittista toimintaani parhaiten kuvaava yksittäinen tapaus on edelleenkin huomatuscase, joka päätyi lopulta oikeusasiamiehen käsittelyyn asti. Se on erinomainen esimerkki siitä, että vääryyksiä kohdatessa ei missään tapauksessa pidä antaa periksi vaan taistella omien oikeuksiensa puolesta. Ensimmäisessä kahdessa kirjoituksessa kerrotaan taustaa siitä mistä tässä minun tapauksessani oli oikeastaan kyse ja kolmannessa esitellään oikeusasiamiehen lopullinen tuomio. Tuomio, jolla pääsin hetkellisesti jopa Iltalehden luetuimpien uutisten listalle. My 15 minutes of fame. 😀

Rivit ojennukseen

Vastine huomautukseen ja kantelu oikeusasiamiehelle

”Sananvapautta on loukattu” ja muita pikkuvikoja

 

7. Elokuussa Hattulassa aloitetaan jälleen talouden tasapainottaminen – tai ainakin sen suunnittelu. Olen tällä kertaa itse kyseisen toimikunnan jäsen (vihreän valtuustoryhmän puheenjohtajana). Tässä omia ajatuksiani edellisen tasapainottamisen tiimoilta. Eipä se kokonaiskuva ole isosti puolessatoista vuodessa muuttunut.

Talouden tasapainottamisen haasteellisuus

Talouden tasapainottamista, osa 1 – Hattula vai Pohjois-Korea?

Talouden tasapainottamista, osa 2 – varoittavia esimerkkejä huonoista päätöksistä

Talouden tasapainottamista, osa 3 – salailua ja poliittista paskapuhetta

Talouden tasapainottamista, osa 4 – aina löytyy vaihtoehtoja

 

Loppuun bonuksena vielä itse tekemäni esimerkki pohjatyöstä ja vaikutusarviosta, jollaisia toivoisi tehtävän (=viranhaltijoiden toimesta) ennen isompia päätöksiä. Muiden tekemiä virheitä on nimittäin turha toistaa. Sellaista (säästö)skenaariota tuskin keksitään Hattulassa, jota ei olisi jo jossain päin Suomea kokeiltu.

Näin käy, kun lakkautat lukion – case Hollola