Kohta alkaa uusi vuosi ja – kuten sanonta sanoo – uudet kujeet. Omalla kohdallani paikallispoliittinen vaikuttaminen jatkuu kyllä aivan entiseen malliin, mutta viitekehyksen suhteen edessä saattaa olla muutoksia.
Olen nyt toiminut 2,5 vuotta vihreässä valtuustoryhmässä puolueeseen sitoutumattomana jäsenenä. Arvostan vihreiden tekemää työtä ja tiedän, että yksilötasolla kenttä on täynnä huipputyyppejä. Olen kuitenkin todella tympääntynyt valtakunnan tasolla jylläävään identiteettipolitiikkaan ja tarkoitushakuiseen vastakkainasetteluun. Hyvinvointiyhteiskuntaa ei rakenneta tappelemalla viikosta toiseen feminismistä tai maahanmuutosta. Politiikkaan tarvitaan ihan uudenlaisia voimia, jotka korostavat yhteistyötä sekä faktoihin ja asiantuntemukseen perustuvia päätöksiä.
Liike Nyt yrittää parhaansa mukaan tuoda Suomeen raikkaan tuulahduksen suoran demokratian mallista. Hyvä niin! Toinen ja itseäni vielä enemmän kiinnostava uusi vaihtoehto on liberaalien voimien yhdistäminen. Se on Avoimen puolueen tavoitteena ja seuraan suurella mielenkiinnolla hankkeen etenemistä.
En siis ole tehnyt vielä minkäänlaista lopullista ratkaisua suuntaan enkä toiseen, mutta nykymenon jatkuessa vaihtoehdot käyvät vähiin. Maailma – tai edes poliittinen kenttä – ei muutu, jos sitä ei aktiivisesti muuteta. Olen huomattavasti mieluummin pieni osa muutosta kuin vähän suurempi osa vanhojen valtarakenteiden pönkittämistä ja täysin väärään suuntaan johtavaa vastakkainasettelua.
Hyvää uutta vuotta 2020 kaikille!
PS. Vuoden 2019 aikana tämä sivusto ja pääasiassa blogi keräsi yhteensä lähes 19 000 sivulatausta. Se on aivan järjetön määrä ja ylittää selkeästi kaikki omat odotukseni. Lopputulos on lähes tuplat vuosi sitten asetettamaani tavoitteeseen verrattuna. Suosituimpia blogikirjoituksia luettiin lähes tuhat kertaa, keskiarvon ja mediaanin asettuessa noin 200 tienoille.
Toistan vuoden takaiset sanani. Paikallispolitiikka ja seudulliset asiat kiinnostavat ihmisiä. Koitetaan pitää siitä kiinni myös vuonna 2020 ja levittää yhteiskunnallista aktiivisuutta yhä laajemmalle. Politiikka kaipaa joukkoistamista – eli juuri sinua ja sinun lähipiiriäsi. ?