VAROITUS: Seuraava teksti sisältää hyvin voimakkaita kannanottoja.
Kirjoitin pari viikkoa sitten Hattulassa rehottavasta vääränlaisesta kuntapoliittisesta ajattelumallista. Ikäväkseni on todettava, että joudun jatkamaan välittömästi kyseisen aihepiirin parissa ja lisäksi tekstin sävy on vielä entistäkin synkempi.
Olen koko ajan tiennyt, että muutoksen tie on pitkä ja kivinen, mutta tähän asti olen kuitenkin uskonut sen olevan mahdollinen. Keskiviikkoisen valtuuston kokouksen jälkeen on pakko sanoa, että enää en usko. Hattula jatkaa vajoamistaan tasan niin kauan kun poliittisissa voimasuhteissa ja valtuustolistan nimilistassa ei tapahdu radikaaleja muutoksia. Jos vuonna 2018 valtuustosalissa nostetaan esille aika, jolloin kunnallisveroprosentti oli 10, silloin ollaan jo lähtökohtaisesti vieraannuttu todellisuudesta niin kauas, että ainakin tällaista nuoremman sukupolven edustajaa ihan hirvittää.
Tällä hetkellä päällimmäinen tunne itselläni on äärimmäinen turhautuminen. Eräs kanssavaltuutettu kuvasi kokouksen jälkeistä oloaan ilmaisulla “tyhjä fiilis”. Yhdyn tuohon näkemykseen täydellisesti. Mitä muutakaan voi sanoa, kun itse on lähtenyt politiikkaan täysillä ja tekee todella paljon töitä, jotta päätökset perustuisivat faktoihin. Kaiken keskiössä on vain ja ainoastaan se, että pystyisimme rakentamaan aidosti parempaa kuntaa nykyisille ja tuleville asukkaille. Samaan aikaan pari vanhempaa valtuutettua esittää omat – täysin perustelemattomat – ”mustatuntuu” -näkemyksensä ja ryhmäkuri hoitaa loput.
Kirjoitukseni ja kritiikkini kohdistuu nyt siis ensisijaisesti Hattulassa harjoitettavaan veropolitiikkaan. Olen kertonut aiemminkin näkemyksiäni kyseiseen aihepiiriin liittyen, mutta täysin yllättäen verotus muuttui erittäin kriittiseksi asiaksi juuri tässä viimeisimmän valtuuston kokouksen alla. Kuntaliiton uunituoreiden veroennusteiden mukaan ensi vuoden verotulot tulevat jäämään joka puolella maata alemmaksi kuin aiemmin on esitetty. Tämä johtaa siihen, että Hattulankin ensi vuoden talousarvio tulee erittäin suurella todennäköisyydellä olemaan lähtötilanteessa nollatasolla tai jopa miinuksen puolella.
Kunnanjohtajamme oli ymmärrettävästi huolissaan tulevan vuoden tilanteesta ja siksi hän esitti 0,25 prosenttiyksikön korotusta tuloveroon. Vaikka Hattulassa tullaan välittömästi aloittamaan myös talouden tasapainottamisohjelman työstäminen, on erittäin epätodennäköistä löytää sellaisia säästökohteita, jotka purevat jo tulevan vuoden aikana. Seison täydellisesti kunnanjohtajan näkemyksen takana. Esimerkiksi äärimmäisen ikävät – mutta silti täysin mahdolliset koulupuolen leikkaukset tuovat säästöjä ainoastaan ensi syksystä alkaen, joten niiden reaalihyöty vuodelle 2019 on alle puolet laskennallisesta säästöstä. Ainakin minun on mahdotonta edes kuvitella, että jostain porsaanreiästä löydettäisiin yhtäkkiä satoja tuhansia euroja, kun talousarvio on jo valmiiksi ääriään myöten viritetty.
Tästä syystä onkin täysin käsittämätöntä, että käydyn keskustelun aikana veroprosentin nostamisen vastustajat eivät esittäneet ainoatakaan mahdollista säästökohdetta. He toistelivat ainoastaan mantraa, että tarvittavat säästöt on mahdollista löytää, jos halua löytyy. Ja samalla he jopa tuomitsivat sellaiset valtuutetut, jotka nostivat esille mahdollisia skenaarioita siitä mitä vaadittavat rakenteelliset muutokset voivat käytännössä tarkoittaa. Pilvilinnasta on hyvä huudella, kun haalarihommat jätetään kokonaan muiden vastuulle. Totaalisen edesvastuutonta toimintaa ja pahimman luokan populismia.
Kokouksessa nuijittujen talousarviomuutosten jälkeen Hattulan tämän vuoden tulos näyttää painuvan yli 800 000 euroa pakkaselle. Myös vuoden 2016 tilinpäätös oli negatiivinen, joten nyt pelkona on siis kolmas miinusmerkkinen vuosi neljän vuoden sisällä. Yksi valtuutetuista totesi keskustelun aikana, että “eihän kunta siihen kaadu”. Jälleen kerran – täysin käsittämätön ja ennen kaikkea vastuuton perustelu sille, että veroja ei tarvitse korottaa. Siirretään vaan ongelmaa eteenpäin – sehän se onkin paras ratkaisu.
Totta kai voi käydä niin, että kunta selviää tästä ahdingosta ilman veronkorotuksia. Voihan olla, että tänä vuonna saadaan vihdoinkin tontteja ja kunnan muuta kiinteää omaisuutta kaupaksi. Sellaiset ajatukset kuuluvat kuitenkin kategoriaan hypätään-syvään-päähän-silmät-kiinni-ja-toivotaan-parasta. Ei kuntataloutta voi sillä tavalla rakentaa. Eräskin valtuutettu kritisoi kokouksen alkupuolella kuluvan vuoden talousarviota “toivotaan toivotaan” -budjetiksi (ihan oikeutetusti). Pian sen jälkeen hän kuitenkin äänesti itse veroprosentin nostoa vastaan. Johdonmukaista, eikö totta?
BTW – johdonmukaisuusteeman alle kuuluu myös se, että ainakin kymmenkunta valtuutettua oli 1,5 vuodessa muuttanut täydellisesti mieltään vastakkainasettelussa “verojen nostaminen vs. palvelujen leikkaaminen”. Nyt jos koskaan oltiin tämän valinnan äärellä. Kuntavaalien alla 17 nykyistä valtuutettua vastasi HS:n kuntavaalikoneessa aihepiiriä käsitelleeseen kysymykseen ja 15 heistä (=90%) oli verojen nostamisen kannalla. Äänestystulos ei aivan vastaa tätä jakaumaa. Niin se mieli muuttuu. Vai oliko tämä nyt vain niitä vaalilupauksia, joilla kalastellaan kuntalaisten ääniä, mutta joita ei ole tarkoitettukaan pidettäväksi? Niin tai näin, jokainen voi halutessaan tarkistaa täältä oman ehdokkaansa aiemman näkemyksen ja verrata sitä toteutuneeseen äänestysvaihtoehtoon.
Mietitäänpä tähän lopuksi nyt vielä vähän sitä mitä keskiviikon päätöksistä seuraa jatkossa. Kuten on huomattu, Hattulan talous makaa tällä hetkellä hyvin epävakaalla pohjalla. Kertaluontoiset taikatemput eivät siinä asiassa auta vaan rahavirtojen suhdetta pitää tasapainottaa pysyväisluontoisesti. Koska tulopuolen vahvistaminen tyrmättiin, tarkoittaa se automaattisesti sitä, että myös menopuolella kaikenlainen pieni hienosäätö ja juustohöylä voidaan unohtaa. Nyt tarvitaan isoja rakenteellisia uudistuksia.
Ikävä tosiasia vain on se, että Hattulassa palvelut järjestetään jo nyt todella halvalla. Kuntaliiton tekemien laskelmien mukaan vuonna 2016 Hattulan nettokäyttökustannukset olivat 5039 euroa/asukas. Naapurikunnista Hämeenlinnassa käytetään vuosittain yli 1000 euroa enemmän (6062 e/as) ja Janakkalassakin lähes 400 euroa enemmän (5412 e/as). Hattulan kokoluokan kunnista esimerkiksi Hausjärvellä rahaa käytetään 5279 e/as, Maskussa 5518 e/as ja Orivedellä 6636 e/as.
Hattulan hyvät luvut johtunevat aika pitkälti siitä, että täällä on viety läpi jo yksi talouden tasapainottamisohjelma 2010-luvulla. Sitä kautta lähes kaikki todelliset rakenteelliset muutokset on jo toimeenpantu. Mitään turhia hallintohimmeleitä ei enää löydy – paitsi perusopetuksesta. 😐 Esimerkiksi yleishallintotoimialan kustannukset olivat Hattulassa vuonna 2016 noin 30 e/as vähemmän kuin Suomessa keskimäärin. Eli siis karrikoidusti voisi sanoa, että noin 300 000 euron säästöt sillä sektorilla “on jo tehty”. Pahoin pelkään, että jos jotain rakenteellisia muutoksia ylipäätään keksitään, ne tarkoittavat automaattisesti merkittäviä palveluverkon ja palvelutason heikennyksiä osalle kuntalaisista.
Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että mitään talouden tasapainottamisohjelmaa ei olisi välttämättä edes tarvittu, jos tulopohjaa olisi nyt voitu vahvistaa verojen avulla. Väestönkehitys ja yleinen syntyvyyden lasku tarkoittavat sitä, että varhaiskasvatus- ja perusopetuspuolella syntyy joka tapauksessa helposti toteutettavia säästöjä seuraavien viiden vuoden aikana. Veronkorotuksen avulla olisi selviydytty seuraavat pari hankalaa vuotta ja sen jälkeen tilanne alkaakin jo luonnostaan helpottaa sivistyssektorilla. Toki samaan aikaan korotuspaineet siirtyvät vuosi vuodelta enemmän ja enemmän vanhuspuolelle, mutta sehän vain alleviivaa sitä, että lisääntyville verorahoille olisi käyttöä myös tulevaisuudessa. Siksi olenkin täysin tyrmistynyt tästä Hattulan valtuutettujen välinpitämättömyydestä ja vastuuttomuudesta. Täysjärkiset (ainakin pääosin), työikäiset ja -kykyiset (ainakin pääosin) ihmiset tekevät päätöksen, jolla heitetään leijonien armoille kaikki heikoimmassa asemassa olevat kuntalaiset – niin lapset, nuoret kuin vanhukset. Hävetkää! 👿
PS. Se on sääli, että Hattulassa valtuuston kokouksia ei vieläkään videoida. Ja toisaalta se on myös tavallaan ymmärrettävää, että kaikki eivät sitä halua. Valtuustosalista löytyy useita henkilöitä, jotka puhuvat toistuvasti itsensä pussiin tai laukovat täysin perättömiä ja tuulesta temmattuja väitteitä. Olisihan se ikävää jäädä jatkuvasti kiinni totuudenvastaisista puheista ja sitä kautta joutua naurunalaiseksi. 🙄
PPS. Keskiviikon kokouksessa tuli myös todistettua (jälleen) se, mikä puolue Hattulassa toteuttaa kaikista konservatiivisinta ja oikeistolaisinta politiikkaa. Onko se kokoomus? Ei. Onko se keskusta? Ei (hyvä kakkonen tosin). Onko se perussuomalaiset? Ei. Annan vihjeen – sen nimessä on kolme kirjainta ja ensimmäinen kirjain on S. Mitä luulette mahtaako muuten olla sattumaa, että kyseisen puolueen varsinaisista valtuutetuista kolme ei ollut näin tärkeässä kokouksessa paikalla? Kuten olen aiemminkin todennut, on suorastaan kuvottavaa, että puoluepolitiikka ja ryhmäkuri rehottavat tällä tavalla paikallispolitiikassa, jossa kaikkien pitäisi puhaltaa yhteen hiileen.