Hattulassa siirrytään keskitetysti kilpailutettuun jätteenkuljetukseen 1.10.2018 alkaen (eli huomenna). Käytännössä se tarkoittaa sitä, että kuntien omistama Kiertokapula Oy koordinoi jatkossa kaikkea asiaan liittyvää toimintaa. He ovat mm. hoitaneet urakan kilpailutuksen ja hallinnoivat sopimuksia. Sen sijaan, että alueella pyörii vähintään kolmen eri jätteenkuljetusfirman autoja, jatkossa yksi tyhjentää kaikkien roskikset. Tehokasta, ympäristöystävällistä ja yksinkertaista – sinällään hyvin kannatettava suuntaus. Ikävä kyllä siirtymävaiheen osalta kaikki ei vaan ole mennyt ihan niin kuin siellä kuuluisassa Strömsössä.
Sekä virkamiehet että Kiertokapulan edustajat ovat viimeisen vuoden ajan vakuutelleet, että asiakkaiden ei tarvitse tehdä käytännössä yhtään mitään. Vanhat sopimukset katkeavat automaattisesti ja kiinteistöjen tiedot siirretään nykyiseen järjestelmään. Kiertokapula lähettää vielä kirjeen, jossa vielä varmistetaan tietojen oikeellisuus. Muuten hyvä, paitsi että tiedot eivät ole siirtyneet ja kirjeitä ei ole lähetetty. Tai siis on – mutta täysin satunnaiselle osalle Hattulan talouksia.
Minäkin olen ollut kuuntelemassa vakuutteluja siitä, että homma on hoidossa ja kirjeet postitetaan pikapuoliin. Viimeksi elokuun lopussa jätehuoltokoordinaattori oli kertomassa asiasta teknisen lautakunnan kokouksessa. Siksi en osannut olla huolissani vielä syyskuun alkupäivinä, kun ensimmäinen kuntalainen nosti ongelman esille sosiaalisessa mediassa. Hän oli soittanut Kiertokapulan asiakaspalveluun ja todennut, että heidän kiinteistöään ei löytynyt lainkaan rekisteristä. Kyseessä oli Janakkalan jätteenkuljetuksen asiakas ja Remeo voitti Hattulan urakan – toki jotain ongelmia voi esiintyä tiedonsiirrossa eri yritysten välillä. Mutta nehän ovat vain yksittäistapauksia, eikö niin? 🙄
No – sitten kävi niin, että myös ensimmäinen Remeon asiakas ilmoittautui facebookissa ja kertoi, että eipä löytynyt heidänkään taloutensa sopimusta Kiertokapulan rekisteristä. Tässä vaiheessa omat hälytyskelloni alkoivat soittaa. Kaikki on näemmä mahdollista. Otin saman tien yhteyden Kiertokapulan asiakaspalveluun. Kas kummaa – heidän tiedoistaan ei löytynyt minkäänlaista merkintää myöskään meidän taloudestamme. Meidänkin roska-astiamme on siis käynyt tyhjentämässä tähän asti nimenomaan Remeo. Uskomatonta. Talomme sijaitsee Parolan postinumeroalueella keskellä pientaloaluetta ja nykyiset sopimustiedot löytyvät kilpailun voittaneen yrityksen omasta rekisteristä. Jos tällainen kiinteistö ei ole järjestelmässä, niin kuinka paljon puutteita mahtaa kokonaisuudessa ollakaan?
Kysyin asiakaspalvelijalta soittoni yhteydessä, että montako taloutta meidän kotikatumme varrelta on liittynyt? Vastaus oli, että olimme kuudes. Tien varrella on 7 taloa, joten heidän rekisteriinsä alkuperäinen onnistumisprosentti tämän kadun suhteen oli noin 70 (olettaen siis, että kukaan ei ollut ehtinyt liittyä itse soittamalla ennen minua). Kerroin tiedosta eteenpäin muille oman asuinalueeni asukkaille ja pian kävi ilmi, että esimerkiksi yhdellä kadulla ei ollut ollut yhtään liittynyttä (taloja on 7) – onnistumisprosentti siis pyöreä 0. Huh huh. Tämän otannan perusteella rekisteristä puuttuvien kiinteistöjen määrä voi olla aivan mitä tahansa. Tieto ongelmista on levinnyt sosiaalisessa mediassa ja monet ihmiset ovat oma-aloitteisesti ottaneet yhteyttä Kiertokapulaan. Ei asiaa voi kuitenkaan pelkän puskaradion avulla hoitaa. Ainakaan minun tietääkseni mikään virallinen taho ei ole ottanut kantaa ongelmiin julkisesti. Puhumattakaan siitä, että asian hyväksi olisi tehty jotain toimenpiteitä.
Itseäni ottaa suunnattomasti päähän tällainen välinpitämättömyys. Välinpitämättömyyttä näyttää löytyvän niin Kiertokapulasta kuin Hattulan kunnasta (kuin Remeolta). Kiinteistöjen omistajat ovat alun perin hoitaneet itse asiansa kuntoon. Jokainen on tehnyt oman sopimuksensa jätehuoltoa koskien. Sitten yhdellä päätöksellä kaikki nämä olemassa olevat sopimukset mitätöidään ja silti kukaan ei laita tikkua ristiin, että uudet sopimukset saataisiin aikaiseksi.
Jollain tavalla voi ymmärtää kilpailevia yrityksiä, että heidän intresseissään ei ole tietojen luovuttaminen eteenpäin – ainakaan ilmaiseksi. Tätäkään ei ole kuitenkaan voinut kukaan sanoa ääneen. On vain selitelty, että rekisterien siirrossa on ollut ongelmia. No varmaan onkin – jos todellisuudessa ainoatakaan rekisteriä ei ole koskaan siirretty. Sitä en kuitenkaan voi ymmärtää, että edes Remeolla ei ole ollut halua siirtää omaa rekisteriään Kiertokapulalle. Ja kyse on nimenomaan vain ja ainoastaan halusta. On mahdollista, että kiristyneiden tietosuoja-asetusten takia rekisteritietojen siirto on hieman monimutkaisempaa kuin maalaisjärki sanoisi, mutta kyllä tässä on ollut aikaa ihan riittävästi hoitaa asia kuntoon. Remeo olisi voinut lähestyä asiakkaitaan jo keväällä ja pyytää hyvissä ajoin suostumuksen tietojen siirtoon. So simple.
Fakta on se, että jokaisella Hattulan kiinteistöllä pitäisi olla tällä hetkellä jonkinlainen jätteenkuljetussopimus Kiertokapulan kanssa. Miten on siis mahdollista, että nyt rakennettua asiakasrekisteriä ei ole verrattu Hattulan osoiterekisteriin? Puutteet löytyisivät helposti. Okei, varmasti olemassa on joitakin yhteissopimuksiakin, mutta niiden määrä on luultavasti hyvin pieni. Lähestymällä AJOISSA kaikkia sellaisia talouksia, joista sopimus puuttuu, oltaisiin päästy erittäin hyvään kattavuuteen. Ja lisäksi kukaan ei olisi päässyt sanomaan, että mitään ei ole tehty.
Kiertokapula on tässä luonnollisesti syyllinen numero yksi. Se ei kuitenkaan lohduta siinä vaiheessa, kun roska-astia on täynnä ja kukaan ei tule sitä tyhjentämään. Lisäksi kuntalaisten silmissä tämä on takuuvarmasti Hattulan kunnan syytä, joten kyllä kunnankin intresseissä olisi pitänyt olla jätehuollon toiminnan varmistaminen. Itse otin sähköpostin välityksellä välittömästi yhteyttä Hattulan tekniseen puoleen, kun ymmärsin miten laajasta ongelmasta on kyse. En saanut minkäänlaista vastausta keneltäkään. Toisen kerran nostin tämän asian esille viikko sitten valtuustoinfossa. Minun lisäkseni monet muutkin valtuutetut olivat asiasta huolissaan. Vastaukset olivat tasoa – “jäitä hattuun” – “Kiertokapula hoitaa” – ja kuin kirsikkana kakun päällä “kyllä se rekisteri tulee kuntoon ajan kanssa”. Asia selvä. Kauanko jonkun roskapönttö saa olla tyhjentämättä, että asia on vielä OK? Kuukauden? Kaksi kuukautta?
Voi olla, että kunnalla ei ole mitään juridista “oikeutta” toimia itsenäisesti tässä asiassa, mutta Hattula on yksi Kiertokapulan omistajista ja voi takuuvarmasti sitä kautta antaa painetta asioiden hoitamisen suhteen. Enkä kyllä näe, että mikään pykälä voisi estää kuntaa esimerkiksi postittamasta kaikille asukkaille kirjeen, jossa kehotetaan varmistamaan jätesopimuksen olemassaolo soittamalla Kiertokapulan asiakaspalveluun. Mutta sehän nyt olisikin jo liian hyvää ylimääräistä palvelua. Hattulassa mieluummin nostetaan kädet pystyyn ja todetaan, että ei ole meidän vikamme. Ei prkl. Kunnan pitäisi olla olemassa kuntalaisia varten ja tehdä kaikkensa varmistaakseen, että myös Vuohiniemen Reijon roskapönttö tyhjennetään jatkossakin entisellä – Reijon alkuperäisen sopimuksen mukaisella tavalla. Nyt tästä ei ole mitään takeita. Jään mielenkiinnolla odottamaan, mitä kaikkea seuraavat viikot tuovat tullessaan tämän asian suhteen.