Nykyaikana läheskään kaikki kuntalaiset eivät ole printtimedian kautta tavoitettavissa. Siksi laitan Hämeen Sanomissa (3.5.) julkaistun mielipidekirjoituksen myös tänne nähtäville. Avasimme siinä Tuomas Niemisen (vasemmistoliiton uusi valtuutettu) kanssa näkemyksiämme ja tuntemuksiamme luottamuspaikkaneuvotteluihin liittyen. Rehellisyyden nimissä täytyy sanoa, että idea ja alkuperäinen teksti olivat puhtaasti Tuomaksen, minä ainoastaan komppasin ajatuksia ja viilasin kirjoitusasua.
VALTAPELI VOIMISSAAN HATTULASSA
Hämeen Sanomat kirjoitti lauantaina (29.4.) Hattulan puolueiden aiemmin samalla viikolla käymistä luottamuspaikkaneuvotteluista. Neuvottelujen lopputuloksena kolme suurinta puoluetta (ja KD vaaliliitossa keskustan kanssa) sementoivat kokoomuksen johdolla oman valtansa Hattulan merkittävissä päätäntäelimissä. Pienryhmille jäi neuvotteluissa lopulta pelkkä sivustaseuraajan rooli ja tunne, ettei niitä oikeastaan edes haluta mukaan keskustelemaan ja päättämään kunnan yhteisistä asioista, ainakaan suurten linjojen osalta.
Muualla maakunnassa tuntuu vallitsevan toisenlainen henki. Keskinäisen vastakkainasettelun sijaan on ymmärretty, että samaan pöytään on mahdutettava yhä useampi puolue. Hattulassakin olisi voitu päätyä vahvistamaan mahdollisimman laajaa puoluepohjaa luottamuspaikoissa. Sen sijaan pidettiin kiinni omista asemista ja oltiin valmiita lähinnä kosmeettisiin joustoihin.
Vaalitulosta tulee kunnioittaa, se on selvä. Hattulassa suurimpina puolueina jatkavat kokoomus ja SDP. Pienryhmät lisäsivät kuitenkin merkittävästi kannatustaan. Tämän olisi luullut herättävän myös valtapuolueita laajempaan avautumiseen. Näin ei kuitenkaan vaikuta tapahtuneen.
Hattulassa ei tunnuta arvostettavan moniäänisyyttä – ei ainakaan silloin, kun se uhkaa valtapelin perinteisiä voimasuhteita tai tekee päättämisestä epämukavaa tai aikaa vievää. On silkkaa retoriikkaa esittää, että valtuusto olisi kunnan johtava päätöselin silloin kun muita keskeisiä luottamuselimiä miehittävät vain tiettyjen puolueiden edustajat, tai jos esimerkiksi viranhaltijoiden ja lautakuntien puheenjohtajien välinen suhde on kritiikitön tai puhtaan muodollinen.
Luottamuspaikkojen henkilövalinnat eivät Hattulassa ole vielä tätä kirjoitettaessa tiedossa. Toiveena varmasti kaikilla kuntalaisilla on, että paikoille osataan sijoittaa sellaiset ihmiset, joilla on aseman edellyttämää asiantuntijuutta, riittävää määrätietoisuutta ja halua olla avoin kuntalaisten suuntaan. Valitettavaa taas olisi, jos kunnassa ei kyettäisi optimoimaan ihmisten osaamista luottamuspaikoissa.
Haluamme edelleen uskoa, että ihmiset voivat tehdä yhteistyötä yli puoluerajojen ja kaikkien kuntalaisten etua laajasti tavoitellen. On kuitenkin harmillista lähteä neljäksi vuodeksi mukaan kuntapolitiikkaan tilanteessa, jossa on annettu ymmärtää, että Hattulassa äänensä saa kuuluviin ainoastaan “vankalla kokemuksella”, hyvillä kaverisuhteilla ja oikealla puoluekirjalla.
Kuten kirjoituksesta voi ehkä aistia, olemme erittäin pettyneitä paitsi neuvottelutulokseen niin myös neuvottelujen kulkuun. Omalta osaltani tulen palaamaan aiheeseen vielä uudemman kerran täällä blogissani. Se saa nyt kuitenkin toistaiseksi odottaa. Keskittyminen ja painopiste ovat niissä asioissa, joihin on edes teoriassa mahdollista vaikuttaa.